100 ml – 1900Ft
250 ml – 3500Ft
A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin és magas omega3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti.
- Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából
- Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását
- Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére
- Antioxidáns hatása kimutatott
- Erősíti a szívet, a keringést és az idegeket a benne lévő B-vitamin serkenti az agyműködést és a koncentrációs képességet.
- A dióolaj linolsav-tartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában.
- Kozmetikai célokra, masszázsokhoz és ajakápolóként is kiválóan alkalmas, továbbá pikkelysömör és bőrirritáció kezelésére is használják.
- E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású, késlelteti a bőr öregedését.
A dióolaj felhasználási területei:
Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez a napraforgó vagy olíva olajhoz keverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek.
Édességek tésztájába (palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez keverve tovább fokozhatjuk az íz hatást.
Salátaszószokban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal. (leginkább a gyümölcsecettel és a balzsamecettel).
Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, kifejezetten aromás íze pikánsan „fűszerezi” ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a leginkább.