Vörös szőlőmag olaj

olajok 047Elkészült az Ott Manufaktúra  100%-os szűretlen vörös szőlőmagolaja,a legmagasabb rezveratrol tartalmú szőlőfajtákból: kék-frankos, zweigelt és merlot.
A vörös szőlőmag olaj kapcsán először egy kis bevezetővel kezdeném a rezveratrolról.

Rezervatrol

A múlt század első felében Szent-Györgyi Albert ismerte fel, hogy a növények tartalmaznak egy biológiailag aktív vegyület családot, az ún. flavonoidokat, melyek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében.
Ennek a családnak egyik leghatékonyabb csoportját képezik az antocianidin flavonoidok, melyek sötétebb színű gyümölcsök pl: fekete szőlő héjában, vagy a szőlőmagban, találhatóak. Vizsgálatokkal bizonyított, hogy ezek a vegyületek megőrzik, illetve javíthatják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, csökkenthetik az érelmeszesedést, a magas vérnyomást, csökkentheti az ödémák kialakulásának esélyét.
Ennek a problémacsoportnak az előfordulását nagymértékben befolyásolja a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás.

Kísérletek és populációvizsgálatok egyaránt igazolják, hogy a rezveratrol folyamatos bevitele jelentősen csökkentheti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, csökkenteni képes a kialakuló szívizomelhalás nagyságát.
Rendszeres fogyasztással tapasztalható a vérnyomáscsökkenés, koleszterinszint csökkenés, érelmeszesedés mérséklődése, a retina vérellátásának fokozásával a látásélesség javulása.
Az erek funkciójának normalizálása révén javul a vérkeringés, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet!

A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. (Az oxidáció hatására alakulhat át az egészséges sejt tumorossá.) Képes beindítani a rákos sejtek önpusztítását/programozott sejthalál/: a folyamat során a daganatos sejtek szétesnek, és a falósejtek „kitakarítják” őket a szervezetből.

A már kialakult rákok esetében még egy pozitív hatása lehet a rezveratrol képes meggátolni a rákos sejteket tápláló erek kialakulását, így vágva el a tumort a tápanyag-utánpótlástól. Eddig főleg a mell-, bőr- és prosztata daganatoknál, valamint a leukémiánál figyelték meg pozitív hatását. A rezveratrol rákmegelőző hatása erőteljesen érvényesül az emésztőszerveknél is. A vastagbélrák általában a bélben megjelenő polipokból fejlődik ki. Egy vizsgálat szerint a sört és gabona-alapú röviditalokat fogyasztók 18 százalékánál, az absztinensek 12 százalékánál, – míg a vörösbort fogyasztók között csak egy százalékuknál voltak megfigyelhetők vastagbél-polipok.

A rezveratrol egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni! Így természetes ösztrogénhiányos állapotokban – például menopauza idején, egyes nőgyógyászati betegségek esetén, fenyegető oszteoporózisnál (csontritkulás) – a mérsékelt vörösbor-fogyasztást is magában foglaló étrendet hatásosnak tartják a kutatók.

Tovább>>